قابلیت تعمیر و یا تعمیرپذیری در اجرای موتورخانه از موارد مهمی می باشد که در بهربرداری و تعمیر موتورخانه در طول عمر کارکرد موتورخانه اهمیت زیادی دارد .
به عنوان نمونه در شکل زیر که اجرای موتورخانه و نصب ایرونت اتوماتیک در نقاط بالایی سیستم لوله کشی موتورخانه را مشاهده می فرمایید .همانطور که مشخص می باشد ایرونت ها به صورت مستقیم به روی لوله ها نصب شده است و در صورت خرابی هریک از ایرونت ها و نیاز به تعویض و یا حتی نظافت آب سیستم باید تخلیه و موتورخانه متوقف گردد در صورتیکه اگر قبل از ایرونت یک شیر نصب می گردید می شد بدون تخلیه آب و با بستن شیر مربوطه نسبت به تعمیر ایرونت اقدام نمود .
بهترین راهنمای تعیین سایز دودکش موتورخانه و دیگ ها شرکت سازنده دیگ و بویلر می باشد که با توجه به جمیع جهات و افت های محفظه احتراق سایز دودکش مناسب پیشنهاد و اعلام شده است که در کاتالوگ دستگاه ها می توان این اطلاعات را دریافت نمود .
مراحل نصب و راه اندازی موتورخانه گرمایشی در تصویر زیر بیان شده است .البته هر کدام از این مراحل شامل چند فعالیت می شود که می توان در برنامه ریزی و زمانبندی اجرای موتورخانهاز آن استفاده نمود :
نصب موتورخانه شامل مراحل زیر می باشد :
1- ساخت و اجرای فونداسیون دیگ ها ،مخازن و پمپ ها
2-نصب و مونتاز دیگ ها(بویلرها) بر روی فونداسیون
3- نصب پمپ ها و منابع بر روی فونداسیون
4- ساخت و نصب کلکتورهای دیگ ها و پمپ ها و کلکتورهای آبسرد و آبگرم مصرفی
5- لوله کشی موتورخانه و برقراری ارتباط بین دیگ ها ، مخازن ، پمپ ها و نصب شیرآلات
6- نصب منابع انبساط
7- آب اندازی اولیه موتورخانه و رفع نشتی های احتمالی
8- نصب مشعل ها و سیسم کشی پمپ ها
9- روشن کردن مشعل ها و راه اندازی پمپ ها و هواگیری سیستم
10- رنگ آمیزی و عایقکاری موتورخانه
نصب و اجرای موتورخانه با قیمت مناسب
برآورد هزینه اجرای موتورخانه به صورت رایگان 09123074420
عوامل مختلفی در تعیین قیمت اجرای موتورخانه گرمایشی موثر می باشند که در تصویر زیر لیست شده اند
قیمت اجرای موتورخانه به واسطه احجام و تعداد و مشخصات فنی تجهیزات و محل و ابعاد موتورخانه مشخص می گردد عواملی مثل تعداد و سایز دیگ های موتورخانه ، تعداد و سایز منابع کویل دار یا دوجداره آبگرم مصرفی،تعداد و سایز پمپ های سیرکولاسیون ،تعداد و نوع مشعل های گاز سوز یا دوگانه سوز ، تعداد و نوع منابع اتبساط باز یا بسته موتورخانه و موقعیت و دسترسی موتورخانه در ساختمان
معمولا کارهای برقی و سیم کشی موتورخانه در دستمزد اجرای موتورخانه منظور نمی گردد و لذا از ابتدا این امر باید به روشنی مطرح و مشخص گردد زیرا نصب تابلو برق و لوله گذاری یا سینی کشی و سربندی تجهیزات برقی هزینه جداگانه و در بیشتر مواقع اکیپ اجرایی جدا از تیم نصب موتورخانه دارد .
برآورد و ارایه قیمت اجرای موتورخانه به صورت رایگان 09123074420
سرریزکردن منبع انبساط موتورخانه در موتورخانه هاییی که دارای منبع انبساط باز می باشند دارای دلایل مختلفی می باشد که شامل موارد زیر می باشد و باید تک تک کنترل گردند .
اولین و رایج ترین دلیل سرریز کردن منبع انبساط موتورخانه خرابی فلوتر و یا گیر کردن فلوتر به دلیل رسوب می باشد که این امر باعث می گردد حتی با رسیدن آب به نقطه ای که باید فلوتر آب را قطع کند فلوتر منبع انبساط عمل نکرده و آب منبع انبساط موتورخانه سریز می گردد .
دومین دلیل سرریز کردن منبع انبساط موتورخانه خرابی گوی فلوتر و سوراخ و پر آب شدن ان می باشد که این موضوع نیز باعث سنگینی گوی شناور فلوتر شده و لذا فلوتر عملکرد خود را از دست می دهد و منبع انبساط موتورخانه سرریز می شود .
سومین دلیل سرریز کردن منبع انبساط موتورخانه کوچک بودن منبع انبساط و عدم تناسب ظرفیت منبع انبساط موتورخانه با افزایش حجم ناشی از گرم شدن آب سیستم گزمایش می باشد که البته این امر صرفا در ابتدای راه اندازی و یا زمان های سرد شدن سیستم و گرم شدن مجدد آب صورت می گیرد و دائمی نمی باشد .
چهارمین دلیل سرریز شدن منبع انبساط موتورخانه سوراخ شدن منبع دوجداره آبگرم مصرفی ویا سوراخ شدن کویل منبع کویلدار آبگرم مصرفی می باشد که در این صورت آب مصرفی وارد سیستم گرمایش شده و از طریق منبع انبساط موتورخانه سرریز می گردد .
پنجمین دلیل سرریز کردن منبع انبساط موتورخانه زیاد بودن هد و دبی پمپ سیرکولاسیون سیستم گرمایش می باشد که در این صورت معمولا همواره بخشی از آب از منبع انبساط سرریز می گردد و باید نسبت به کاهش هد و دبی پمپ سیرکولاسیون اقدام نمود و یا اینکه پمپ کوچکتری را جایگزین کرد .
در اجرای موتورخانه به صورت اصولی و صحیح چیدمان مناسب تجهیزات داخل موتورخانه از قبیل دیگ ها(بویلرها) ،پمپ ها،کلکتورها ،منابع کویلدار آبگرم مصرفی،چیلرها،منابع انبساط ،کلکتورها و دیگر تجهیزات نقش مهمی در بهره بردار موتورخانه و نگهداری و تعمیر موتورخانه در آینده دارد و طول عمر موتورخانه و تاسیسات موتورخانه را افزایش می دهد .
مجری موتورخانه قبل از اجرا حتما باید در جانمایی تجهیزات ابتدا محدودیت های موجود مانند ارتفاع و محل عبور دودکش و یا دیگر موارد از قبیل محل ورود آب به موتورخانه و یا محل خروجی لوله ها و رایزرهای اصلی موتورخانه را در نظر گرفته و نسبت به جانمایی تجهیزات و کلکتور بندی و لوله کشی اقدام نماید .
همچینی مجری موتورخانه در چیدمان تاسیسات موتورخانه باید در خصوص در نظر گرفتن فضای تعمیراتی دقت نماید تا در طول دوره بهره برداری از موتورخانه تعمیرات موتورخانه به سهولت انجام گردد البته بدیهی است تمام این موارد ابتدا باید در فضای اختصاص یافته به موتورخانه لحاظ گردد و مساحت موتورخانه بر اساس این نیازها در نظر گرفته شود .
در مقررات ملی ساختمان در خصوص جنس لوله های داخل موتورخانه مطلب شفاف و روشنی بیان نشده است اما در نقشه های مشاورین معمولا جنس لوله های داخل موتورخانه از نوع لوله فولادی جوشی درزدار با وزن متوسط مطابق یکی از استانداردهای DIN2440 یا BS1387 پیشنهاد شده است که البته اگر بر اساس تولید کننده های داخلی و آنچه در بازار عرف است اگر بخواهیم لوله ای تهیه کنیم که دارای این مشخصات فنی باشد باید از لوله های فولادی درزدار سنگین داخلی یا API سنگین لوله را سفار دهیم .در هر صورت اتصالات داخل موتورخانه نیز باید از اتصالات سنگین جوشی تهیه گردد .
مشاوره ، طراحی و اجرای موتورخانه با قیمت مناسب 09123074420
اجرای موتورخانه گرمایشی و نصب دیگ و مشعل و منبع کویلدار در تصویر زیر مشاهده بفرمایید .
همانگونه که در تصویر مشاهده می نمایید این موتورخانه شامل 2 دستگاه دیگ چدنی 7 پره شوفاژکار می باشد که مشعل های گازسوز ایران رادیاتور نیز بر روی دیگ ها نصب شده اند . در این موتورخانه سیرکولاسیون آبگرم رادیتورها توسط یک پمپ خطی A7 انجام می گردد .تامین آبگرم مصرفی توسط منبع کویلدار ایستاده می باشد و پمپ برگشت آبگرم مصرفی نیز نصب شده است .
عایقکاری موتورخانه بعد از تست موتورخانه و مطئن شدن از عدم وجود نشتی واجرای ضد زنگ و رنگ صورت می گیرد .عایقکاری این موتورخانه توسط عایق الاستومری انجام خواهد گردید .
منابع انساط این موتورخانه از نوع باز بوده و روی بام نصب شده اند .
دودکش های موتورخانه نیز از ورق سیاه اجرا شده اند که کاملا هوابند شده و تا بام امتداد یافته اند .
مشاوره ، طراحی و اجرای موتورخانه از صفر تا 100 — 09123074420
دیتیل نصب مخزن انبساط باز موتورخانه به شکل زیر می باشید که البته اطلاعات کامل را می توانید به صورت فایل pdf از نشریه 128 سازمان برنامه و بودجه در لینک زیر دریافت نمایید .
سایز لوله های منبع انبساط باز از رابطه های زیر بدست می آید و سایز لوله سریز نیز حداقل برابر لوله ای است که از رفت دیگ تا منبع انبساط می رود .
همانگونه که در شکل مشاهده می گردد لوله کشی منبع انبساط تنها با یک لوله که از سمت ورودی دیگ کشیده می شود کفایت می کند و لوله دوم که از سمت خروجی دیگ لوله کشی می گردد جهت جلوگیری از یخ زدن منبع می باشد و لذا در محل هایی که زمستان خیلی سردی ندارند و امکان یخ زدن منبع وجود ندارد نیازی به لوله دوم نمی باشد .
مشعل گازی 45000 کیلوکالری در ساعت برای استفاده در موتورخانه و دیگ های کوچک به کار می رود .به طور متوسط اگر برای هر متر مربع زیر بنا مقدار 150کیلوکالری در ساعت با احتساب آبگرم مصرفی در نظر بگیریم برای ساختمان هایی تا حدود 300 متر مربع این مشعل قابل استفاده می باشد که البته بر روی دیگ مناسب در موتورخانه نصب می گردد .
مشعل گازی 45000 کیلوکالری در ساعت برای استفاده در موتورخانه و دیگ های کوچک به کار می رود .به طور متوسط اگر برای هر متر مربع زیر بنا مقدار 150کیلوکالری در ساعت با احتساب آبگرم مصرفی در نظر بگیریم برای ساختمان هایی تا حدود 300 متر مربع این مشعل قابل استفاده می باشد که البته بر روی دیگ مناسب در موتورخانه نصب می گردد .
بررسی مشعل گازی 45000 برندهای مختلف :
شرکت های مختلف در بازار مدل های مختلفی دارند که در این رنج ظرفیت حرارتی می توان مدل های زیر از برندهای مختلف را با یک جستجئ پیدا کرد .البته باید توجه داشته باشیم که هر مشعل یک محدوده ظرفیت دارد و صرفا جهت یک ظرفیت خاص و ثابت طراحی و ساخته نشده است بلکه با تنظیم شیر برقی و دمپر هوا بسته ظرفیت دیگ یا کوره ای که روی آن نصب می گردد می تواند گرمای مورد نیاز را تامین نماید .
اولین مشعل قابل استفاده در این ظرفیت مشعل گاز سوز گرم ایران مدل GNG50 می باشد که در تاریخ 99/10/18 قیمتی حدود 44،500،000 ریال دارد
ظرفیت حرارتی این مشعل در محدوده 20000 الی 53000 کیلوکالری در ساعت می باشد و قطر شعله پوش آن 8 سانتیمتر است .این مشعل با فشار گاز 0.25 psi = 17.5 mbar کار می کند و تک مرحله ای و دارای شیر گازی و شلنگ رابط 1/2 اینچ می باشد .رله این مشعل نیز رله ایرانی شکوه G790 یا 790 پارسا می باشد .
مشعل دیگر در این رنج مشعل گازی ایران رادیاتور مدل F88 می باشد که در تاریخ 99/10/18 قیمتی حدود 47،520،000 ریال داشته و حداکثر ظرفیت حرارتی آن 88000کیلوکالری در ساعت می باشد و قطر شعله پوش آن 8.8 سانتیمتر است .این مشعل با فشار گاز 0.25 psi = 17.5 mbar کار می کند و تک مرحله ای و دارای شیر گازی و شلنگ رابط 1/2 اینچ می باشد .رله این مشعل نیز رله ایرانی شکوه G790 می باشد .
همانطور که مشاهده می کنید قطر شعله پوش در مشعل ها متفاوت است و از آنجا که هنگام نصب مشعل اندازه قطر شعله پوش مهم می باشد و باید همخوانی با محل نصب مشعل روی دیگ داشته باشد لذا باید کنترل این اندازه در خرید و سفارشگذاری مد نظر قرار گیرد .
مشعل دیگر مشعل گازس شوفاژکار مدل CKI-G120 شوفاژکار می باشد که در تاریخ 99/10/18 قیمتی حدود 67،547،000 ریال دارد .ظرفیت حرارتی این مشعل 40000 الی 107000کیلوکالری در ساعت بوده و موتور فن آن 140 وات توان دارد .
مشعل های مختلفی توسط برندهای مختلف تولید و در بازار موجود می باشد .در این نوشته به بررسی مشعل های کوچ گازسوز تا ظرفیت 45000 کیلئکالری در ساعت می پردازیم .
اولین مشعل مورد بررسی مشعل F55 ایران رادیاتور می باشد . ادامه مطلب